Zserbó golyó

2016.10.02

Az eredeti receptet névadója, a svájci származású Gerbaud Emil cukrász álmodta meg, aki bejárva Angliát, Franciaországot, Németországot, Franciaországot, végül Kugler Henrik hívására 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését átvegye. Állítólag a Gerbeaud-házban 1948-tól működő Vörösmarty Cukrászda találmánya volt a híressé vált dió és lekvár kompozíció, tetején csokimázzal, azaz a zserbó-szelet, ezt a véleményt azonban nem minden forrás osztja, mindenesetre a klasszikus karácsonyi süteménynek a régi Gerbaud mintakönyvekben valóban nem lelik nyomát.

 

Amikre szükségünk lesz:

  • 250 g keksz - háztartási (darált)
  • 250 g dió (darált)
  • 200 g baracklekvár
  • porcukor
  • bevonathoz: 150 g étcsokoládé (45%-os), 1 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A zserbógolyó hozzávalóit összekeverjük egy tálban. Elsőre ne tegyük bele az összes lekvárt, mivel lehet, hogy kicsit kevesebb kell. De lehet, hogy kicsit több. Ez teljesen a lekvártól függ. Porcukorral édesíthetjük, ha szükséges. Jól formázható, nem ragadós masszát kell kapjunk belőle. Közepes méretű - kb 3 cm átmérőjű - golyókat formázunk belőle. Az elkészült golyókat tegyük hűtőbe fél órára. A csokit, és olajat közben összeolvasztjuk vízgőz felett. Végül a golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk rajtuk teljesen megdermedni a csokoládét.

Jó étvágyat!