Vajas pogácsa

2016.10.07

Nem is tudom, van-e még egy olyan tésztaféle, amelynek neve a legtöbb európai országban annyira ismerősen csengene, mint a pogácsáé. A németeknél pogatschen, a törököknél poğaça, a spanyoloknál hogaza, a franciáknál fougasse. Ez persze még mindig nem magyarázat arra, hogyan kerül a népmesék szerencsét próbálni induló legényeinek tarisznyájába a hamuban sült pogácsa.

Amikre szükségünk lesz:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 csomag porélesztő
  • 2,5 dl tej (2,8%)
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj (ne margarint használjunk, a teavaj lágy és selymes ízt fog adni neki)
  • 2 dl-es pohárba reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet sót keverjük el, közben a cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt. Hagyjuk picit hűlni. A vajat mikróban olvasszuk fel és adjuk a liszthez és morzsoljuk el a kezünkel. Adjuk hozzá a maradék hozzávalókat is de a sajtból hagyjunk egy keveset a díszítéshez. Nem baj, ha picit gumiszerű lesz az állaga, pont olyannak kell lennie. Vizes kanállal vagy kézzel rakjunk egymástól 5 cm-re halmokat majd szórjuk meg őket sajttal, ha szeretjük, köménymaggal díszíthetjük. 180 fokon, légkeverésen kb. 15 perc alatt készre sül. Miután kivettük a tepsit a sütőből hagyjuk rajta a pogácsát, mert ha hirtelen leszedjük, megkeményedik a tészta. Egy finom teával, regénnyel tökéletes program kelléke is lehet.

Jó étvágyat!