Túrós kuglóf

2016.11.04

Csábító illat terjeng a konyha felől, az aranyszínű mandulás-mazsolás tésztakoszorú a meleg otthonosság érzésével ajándékoz meg bennünket. A név a német "Guglhupf" szóból ered, a "Gugl" szó kapucnit jelent. Hogy ki találta fel a kuglófot, talán már sosem tudjuk meg, receptjeit már a biedermeier korban is alkalmazták. Élesztőből, tejből, lisztből, tojásból, vajból némi cukorral és egy marék mazsolával laza kelt tészta készül, melynek összetétele évszázadokon át alig változott.

Amikre szükségünk lesz:

  • 25 dkg puha vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 bögre liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál vanilia kivonat
  • 25 dkg túró
  • 1 csipet só
  • 1 dl étolaj

Elkészítés:

A hozzávalókat jól dolgozzuk össze, és előmelegített sütőben 180*-on 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral, vagy lekvárral tálalhatjuk.

Jó étvágyat!