Somlói kocka

2016.12.04

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és Magyarország kedvenc süteménye.

Amikre szükségünk lesz:

A fehér piskótához

  • 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 3 evőkanál cukor - nád
  • 3 evőkanál búzaliszt (BL55)
  • 8 g sütőpor

A diós pikótához

  • 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 3 evőkanál cukor - nád
  • 2 evőkanál búzaliszt (BL55)
  • 8 g sütőpor
  • 3 evőkanál dió (darált)

A kakaós piskótához

  • 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 3 evőkanál cukor - nád
  • 3 evőkanál búzaliszt (BL55)
  • 8 g sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor - holland

A vaníliakrémhez

  • 46 g pudingpor (vaníliás)
  • 300 ml 2,8%-os tej
  • 200 ml habtejszín (30-32%-os)
  • 2 evőkanál cukor - nád
  • 150 g dió (darált)

A csokimázhoz

  • 46 g pudingpor (vaníliás)
  • 600 ml víz
  • 3 evőkanál kakaópor - holland
  • 200 g cukor - nád
  • 1 evőkanál rumaroma

A díszítéshez

  • 200 ml habtejszín (30-32%-os)
  • 6 db dió (egész)

Elkészítés:

A piskótákat külön-külön, egy téglalap alakú tepsibe kisütjük, ne ijedjünk meg ha vékony a tészta, az a lényeg. Amíg hűl, elkészítjük a vaníliás krémet. A pudingot a tejjel, és cukorral elkészítjük. Hagyjuk kihűlni, majd a felvert habtejszínnel óvatosan forgassuk össze. Vegyük elő a tepsit amiben sütöttük a piskótákat, és fektessük le tetszőleges sorrendben, egy piskóta majd krém, és szórjuk meg jól dióval, majd megint piskóta, krém, dió, és az utolsó piskóta. Tegyük félre a hűtőbe. A nádcukorból és a vízből készítsük szirupot, majd forraljuk egyszer fel. Öntsük hozzá a vaníliás pudinggal elkevert kakaót és addig keverjük, míg sűrű nem lesz. Ízlés szerint ízesítsük a rumaromával. Hagyjunk mindent szépen kihűlni, és már nincs más dolgunk, mint felszeletelni a piskótát, leönteni a krémmel, felvert tejszínhabbal, és dióval díszíteni, és persze megenni.

Jó étvágyat!