Palacsinta

2016.10.25

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Azonban tudni kell a pajzsos sütésről, hogy a római legionáriusok pajzsa a Scutum valójában fából készült, akárcsak a Clipeus, vagyis megkérdőjelezhető ennek igazságalapja.  

Amikre szükségünk lesz:

  • 25 dkg átszitált liszt
  • 2 nagyobb tojás
  • 4 dl 2,8%-os tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 dl étolaj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztet és a sót keverjük össze. Adjuk hozzá a tojásokat, tejet az olajat, és annyi ásványvizet, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk. Figyelem! A tésztába ne tegyünk cukrot, mert leragadhat! Olajos/vajas serpenyőben süssük mind két felét aranybarnára és ízesítsük.

Töltelék receptek:

  • fahéjas: cukor+ feleannyi fahéj
  • meggyes, epres: mossunk meg valamennyi epret, meggyet. Tegyük egy lábasba forrni. Ha levet eresztett, tegyünk bele feleannyi cukrot, mint a gyümölcs és a jam állagig főzzük.
  • túrós: 25 dkg túróba tegyünk 15 dkg mascarpone-t és 50 g porcukrot.

Jó étvágyat!