Mézeskalács

2016.12.23

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be

Amikre szükségünk lesz:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dl méz
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Díszítéshez:

  • 2 tojásfehérje
  • 2 csepp citromlé
  • 1 habfixáló
  • 2 ek porcukor

Elkészítés:

Egy egész tojást és egy tojássárgáját a mézzel, a porcukorral és a vajjal dolgozzuk össze! Ha a mézzel nehezen tudsz dolgozni, állísd meleg vízbe. Adjuk hozzá a citromhéjat és a szódabikarbónát! Ezután dolgozd hozzá a fűszerekkel elkevert lisztet. Gyúrjuk jól át, amíg egynemű masszát kapunk. Takarjuk le konyharuhával 2 órára, mjad gyúrjuk át megint. Ezután már csak a szaggatás és díszítés van hátra, ne legyen túl vékony a tészta mer nagyon kemény lesz a sütés után.

A tojásfehérjét verjük fel a porcukorral, adjuk hozzá a citromlét, végül a habfixálót. Az a jó, ha a massza megáll a keverőgépen. Díszítsük ízlés szerint. 180*-on max 5 percig süssük, de lehet, hogy előbb is kész van, közben nyomjuk meg az ujjunkkal néha. Akkor jó ha barnás színe kezd lenni és még puha. Ha kiszedjük és kihűl, úgyis megkeményedik a méz miatt.

Jó étvágyat!