Feketeerdő torta

2016.12.04

A név eredetét illetően három elmélet is van: az egyik szerint tortát díszítő fekete csokoládéreszelék a Fekete-erdőre emlékeztet. A másik azt állítja, hogy a torta a cseresznyepálinkáról kapta a nevét, mivel az a Fekete-erdő környékéről származik. A harmadik lehetőség az, hogy létezett egy régebbi tortafajta, amelyet szintén Fekete-erdőnek neveztek. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a Fekete-erdő torta a mai formájában nem a Fekete-erdőből származik.

Amikre szükségünk lesz:

Kakaós piskótához:

  • 8 tojás
  • 160 g cukor
  • 176 g liszt
  • 3 ek kakaó
  • 2 dl olaj
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 1 csomag sütőpor

Meggyes krémhez:

  • 3 dl meggylé
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 2 dl habtejszín

Meggyes lekvárhoz:

  • 1 marék meggy
  • 4 ek cukor
  • 2 dl víz

Kakaós krémhez:

  • 1 tábla tejcsoki
  • 1 tojás
  • 2 dl habtejszín

Díszítéshez:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 tábla tejcsoki
  • 2 marék meggy

Elkészítés:

A psikótát, készítsük el, felverjük a tojásfehérjét, amikor már kész, akkor adjuk hozzá a cukrot, különben összetörthet a hab. Ezután váltsunk át kézi habverőre, ne folytassuk semmi esetre sem robotgéppel, mert teljesen összefog esni a piskóta. Egyenként keverjük el finoman a tojássárgákat, majd a kakaóporos lisztet, sütőport, olajat, majd a joghurtot. Előmelegített sütőben 180*-on 35-40 percig süssük. Ez alattt elkészítjük a meggy lekvárt, mindent tegyünk fel egy lábasba max fokozaton 15-20 percig, majd turmixoljuk össze. Rakjuk félre hűlni. Készítsük el a pudingot a meggylével és cukorral, majd ha kihűlt adjuk hozzá a felvert habtejszínt. A tejcsokoládét olvasszuk fel gőz fölött, adjuk hozzá a tojássárgáját, és kevergessük pár percig. A fehérjét és a habtejszínt verjük fel, és finoman keverjük hozzá. A harmadik habtejszínt verjük fel és adjuk hozzá a habfixálót, és reszeljük le a második tábla csokit is. Mindent hűtsünk le és tegyünk hűtőbe. Ha kész a pikóta és kihűlt, vágjuk három fele, kenjük meg a lekvárral, Tegyük habzsákba a meggyes krémet, és rajzoljuk körbe a szélét, majd a közepére is egy kisebbet, a kakaós krémet pedig a kettő közé, majd rakjunk bele tetszőlegesen meggy szemeket is. Ugyanígy csináljuk meg a második emeletet is. A legfelső szintre tegyük a kakaós krém maradékát, a szélét kenjük be habtejszínnel és vonjuk be a reszelt csokoládéval. Nyomjunk a tetejére kb 8 db habtornyot és tegyünk rá egy-egy meggyszemet, ha a végén megnézzük lesz egy csík, ahol kilátszik a tészta, ott körbe díszítsük a maradék habbal.

Jó étvágyat!