Fahéjjas muffin

2016.10.21

Az első emlékek az angol muffinról még a X. századi Walesből származnak. A kelt tésztát forró kövön sütötték, s kezdetben az arisztokrata családok házicselédjei fogyasztották a leginkább maradék sütemény- vagy kenyértésztából készült csemegét. A XVIII. században muffin man-ek járták az utcákat süteményeket árulva, erről nemcsak a The Muffin Man mondóka tanúskodik, hanem Jane Austen egyik regénye, a Meggyőző érvek is.

Amikre szükségünk lesz:

  • 100 g kristálycukor
  • 200 g búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor (12g)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 tojás
  • 175 ml 2,8%-os tej
  • 75 ml napraforgó olaj
  • díszítéshez: 75 g olvasztott vaj, 70 g kristály cukor és 2 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A cukrot, lisztet, fahéjat és a sütőport keverjük össze egy tálban. Ezután adjuk hozzá a tojást, tejet és az olajat és jól keverjük meg. Tegyük félre és kapcsoljuk be a sütőt 180*-ra és vajazzuk ki a muffin sütőt. Kanalazzuk bele egyenletesen, kb 3/4-ig többet ne! 20 perc alatt megsül, vegyük ki, ha nagyon púpos lett a ateteje fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. A vajat olvasszuk fel és a cukrot, fahéjat keverjük össze külön tálban. Először a vajba majd a fahéjjascukorba mártsuk bele. Másnap is puha marad.

Jó étvágyat!