Citromos csók

2016.10.05

Ezt a süteményt a jól közismert Hannah Swensen regénysorozatból vettem, igaz kicsit átalakítottam, de eddig sose maradt meg.

Amikre szükségünk lesz:

  • 400 g búzaliszt 
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 g vaj
  • 200 g nyírfacukor
  • 150 g csokoládé - fehér
  • 3 db citrom (héja, és leve)
  • 2 db tojás 
  • díszítéshez: 100 ml hideg víz, 70 g porcukor, 2 db citrom leve

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet, és sütőport egy tálba majd keverjük össze. Morzsoljuk hozzá finoman a vajat. Adjuk hozzá a cukrot, és a felaprított csokit. Keverjük el, adagoljuk folyamatosan a tojást, és egy citrom reszelt héját, levét és annyi vizet, hogy kellően lágy legyen a tészta. Egy éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni. Másnap béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 170 C fokra alul-felül keverésre. Egy evőkanál segítségével rakjunk kis halmokat egymás mellé 7-8 cm távolságra, mert tallér nagyságúra fog sülni. Rakjuk be a sütőbe, és amikor picit barnul (kb. 10-15 perc) a teteje tűpróba után vegyük ki. Fontos, hogy picit ropogós legyen az alja! Hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ez minden aprósütire szabály, ha nem akarjátok, hogy kemény legyen, hanem lágy, omlós mindig a még forró tepsiben kell kihűlnie. Közben a két citrom levét facsarjuk ki két külön tálba, az egyikhez adjuk hozzá a porcukrot, és egy citrom reszelt héját, majd keverjük össze. A másik tálba egy citrom levét és reszelt héját. Tetszőlegesen kenjük meg a sütik tetejét hol az egyik, hol a másik mázzal sütik tetejét. Tíz percig vigyük hűvösebb helyre, hogy megdermedjen a díszítés.


Jó étvágyat!