Gyűrű fánk

2016.10.01

A fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, amit aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel dúsítottak, majd olajban sütöttek ki a hollandok a karácsonyi szezonban, egészen vízkeresztig.
Ez a fánk még labda alakú volt, és csak az 1800-as évek közepén találta fel bele a lyukat egy Hanson Gregory nevezetű kapitány.

Amikre szükségünk lesz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 15dkg vaj
    • 6 dkg kristálycukor
    • 1 tojás
    • 1,5 dl tej
    • olaj a sütéshez 
    • díszítéshez: 5 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, fél evőkanál őrölt fahéj, olvasztott tej és fehércsokoládé

    Elkészítés:

    Szitáljuk a lisztet a sót és a fűszereket egy tálba. Kockázzuk bele a vajat, kézzel morzsáljuk össze gondosan, majd adjuk hozzá a cukrot. A tojást kissé verjük fel a tejjel együtt, végül adjuk azt is a liszthez. Késsel vagy fakanállal dolgozzuk össze lágy tésztává, majd borítsuk lisztezett munkalapra és állítsuk össze, gyúrjuk, amíg szép sima lesz. Ha kész, gyújtsuk kb. 1 cm vastagra és 6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a köröket, a közepüket pedig egy kisebb (3 cm-es) formával. Süssük olajban mindkét oldalukat szép pirosra, majd szalvétára szedve itassuk le róla a felesleges zsiradékot, végül pedig még melegen hintsük meg kristálycukorral de díszíthetjük ízlés szerint:  Olvasszuk meg a vajat, közben a fahéjat és cukrot keverjük össze. A csokoládét olvassuk fel külön-külön tálban, ha fényes színt szeretnénk a megszáradás után is, adjunk hozzá egy kávéskanálnyi olajat. Vajjal kenjük be azoknak a tetejét, amelyeket fahéjasnak szánunk, enélkül sajnos nem tapad meg a cukor. A többit pedig enyhén jobbra-balra forgatva mártsuk bele, a szebb megjelenésért kis szilikon ecsettel segítsünk rajta. Ha nagyon édes szájúak vagyunk, szórhatunk rá színes cukrot.

    Jó étvágyat!