Barackos piskóta tekercs

2017.09.12

Az olasz biscotto, azaz szó szerint 'kétszersült' alakváltozata. A magyarba a németből került be 1600 körül, de a szó rengeteg más európai nyelvben, például az angolban (biscuit) és a franciában (biscotte) is megtalálható. Eredeti jelentése az idők folyamán megváltozott, hisz mi már nem kétszersültet vagy kekszet, hanem egy könnyű, tojásos süteményfélét jelölünk ezzel a szóval. 

Amikre szükségünk lesz:

  • 95 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 1 kk vanília
  • 28 g olaj
  • kb 10 ek baracklekvár
  • 250 g mascarpone
  • 1 kis doboz habtejszín
  • 60 g porcukor
  • 15 ml víz

Elkészítés:

A lisztet, sót és a sütőport keverjük össze. A négy egész tojáshoz adjuk hozzá a cukrot és habosra keverjük, majd adjuk hozzá az olajat. Ezt a liszttel keverjük jól össze, nyugodtan használjuk tovább a robotgépet, nem kell spatulával finomkodni. Használjunk egy nagyobb felületű tepsit, amit bekenünk vajjal, majd arra tegyük rá a sütőpapírt. Oszlassuk el egyenletesen, és süssük légkeverésen, 180*-on kb 12-15 percig (sütő típusa válogatja). 

Ez idő alatt verjük fel a habtejszínt, keverjük el a cukrot és a mascarpone-t, valamint a vaníliát. Most használjuk a spatulát, óvatosan keverjünk össze minden hozzávalót!

Ha kész a piskóta terítsünk le egy konyharuhát, borítsuk rá, húzzuk le finoman a papírt és tegyünk a tetejére is 1-2 konyharuhát és tekerjük fel. Ha kihűlt kenjük meg lekvárral, majd a mascarpone-s krémmel. Porcukorral, barackszeletekkel díszíthetjük. 

Jó étvágyat!